Local Business SEO Perniagaan Tempatan

seo keywords tool

Local Business SEO Perniagaan Tempatan


Apa itu SEO Tempatan (Local SEO)? SEO Tempatan yang lebih dikenali sebagai Local Business Search Engine Optimisation serupa dengan pengoptimuman enjin carian organik, kecuali ia berfokus pada peningkatan kedudukan laman web dalam hasil carian tempatan. Tetapi jika anda ingin mempromosikan perniagaan anda kepada pelanggan tempatan, pada saat yang tepat mereka mencari produk atau perkhidmatan anda, anda perlu meningkatkan kedudukan carian tempatan anda. Berita baiknya ialah anda dapat meningkatkan peringkat carian tempatan anda dengan membuat beberapa perubahan pada strategi pemasaran kandungan anda yang ada. Berbanding dengan SEO tradisional, pengoptimuman enjin carian tempatan boleh menjadi lebih mencabar.

Mendaftar Di Google My Business

Langkah pertama ialah mendaftar di Google My Business. Prosesnya senang sahaja…tetapi untuk mendapatkan kelulusan dari Google lain pulak ceritanya. Google akan menghantar sekeping poskad ke alamat perniagaan anda dalam masa 7 hari. Waktu Covid-19 ni, tak tahu lah macam mana🤷‍♂️Poskad ini akan mengandungi angka lima digit yang dipanggil Activation Code. Anda mesti menggunakan angka lima digit ini untuk mengaktifkan akaun anda. Baru lah perniagaan anda akan tersenarai di Google Maps, Waze, applikasi e-kelui dan sebagainya. Baru lah anda boleh mempelopori perniagaan Grab Food, Food Panda dan sebagainya.

Panel Kawalan Google My Business

Sekali akaun anda sudah diluluskan, anda boleh mula mengisi semua butiran yang dikehendaki Google di panel kawalan Google My Business. Sebenarnya, butiran ini boleh diisi sebelum akaun anda diluluskan sementara menunggu poskad itu. Suka hati lah. Kalau anda rajin dan begitu yakin terhadap sistem pos, anda boleh mula mengisinya sementara menunggu poskad itu.

Antara butiran yang diperlukan adalah seperti nama perniagaan, waktu beroperasi, nombor talipon, alamat, jenis produk, jenis perkhidmatan dan penerangan perniagaan. Yang pentingnya anda mesti berikan semua maklumat dengan lengkap. Tolong jangan malas ya?🧏‍♂️Kalau Google membolehkan anda menulis 500 perkataan dalam satu-satu bahagian, maka anda perlu menggunakan sekurang-kurangnya 80% daripada peruntukan ini. Inilah yang dikatakan akaun yang dioptimumkan dengan baik.

Kata Kunci Yang Baik

Sewaktu mengisi butiran yang diperlukan, cuba gunapakai istilah carian yang berupaya memberi saingan hebat terhadap persaing anda, jika sesuai. Buat satu senarai semua laman web pesaing anda. Kemudian lawati setiap laman web untuk melihat panduan posting tetamu mereka, serta jenis kandungan yang mereka terbitkan. Tentukan laman web mana yang memenuhi jenis khalayak yang anda sasarkan. Tiru kata kunci yang digunakan oleh pesaing anda untuk mendapatkan kelebihan daya saing daripada mereka.


Ingat, orang mencari perniagaan tempatan setiap hari. Mereka menggunakan kata kunci yang relevan dengan nama lokasi tertentu untuk mencari perniagaan yang berdekatan dengannya. Sekiranya anda ingin membawa orang ke perniagaan anda, anda perlu berusaha menarik pencari tempatan. Sebenarnya, Google mendapati bahawa 76% carian tempatan telefon pintar berakhir dengan lawatan ke kedai. Ini bermaksud anda perlu meningkatkan keterlihatan laman web anda dalam hasil carian tempatan. Di situlah SEO Tempatan memasuki gambar. Anda perlu mendahului pesaing anda dan memastikan orang mencari perniagaan anda ketika mereka melakukan carian tempatan yang berkaitan. Membuat kandungan hebat yang sesuai dengan carian tempatan jauh lebih mudah apabila anda mempunyai alat yang betul.

Google Posts

Google Post ni sama seperti blogging, cuma perbezaanya ialah jumlah perkataan yang diperlukan hanya 200+. Senang je👌Macam menulis cerita pendek di media sosial. Lagi satu perbezaan ketara ialah, Google Post ni akan “hilang” selepas 7 hari😨tak seperti blogging yang akan kekal selama-lamanya.

Untuk memastikan akaun anda sentiasa aktif, terpaksalah anda menerbitkan 1 artikel setiap minggu. Ini dikenali sebagai pemasaran kandungan. Strategi pemasaran kandungan semasa anda mungkin sudah termasuk membuat kandungan blog untuk laman web anda. Blogging adalah kaedah terbaik untuk memperkayakan laman web anda, dan menarik pengunjung. Untuk Google My Business pula, anda perlu menerbitkan Google Post seminggu sekali.

Local Business Citation

Penyelidikan menyeluruh yang dilakukan oleh pakar Local Business SEO dari Transfield SEO mendapati bahawa isyarat pautan memainkan peranan utama dalam pemeringkatan carian tempatan. Memperoleh pautan balik yang berharga daripada laman web yang lain adalah salah satu kaedah terbaik untuk membina pautan tempatan, dan memasarkan kandungan anda. Ini juga dapat membantu anda mengarahkan lalu lintas ke laman web anda, dan menarik bakal pelanggan. Bahagian yang mencabar adalah mencari direktori perniagaan tempatan yang menerima pendaftaran perniagaan anda.

Anda boleh menggunapakai senarai direktori perniagaan tempatan di bawah untuk mendaftar perniagaan anda. Ini lah yang dikatakan Local Business Citation. Jika mana-mana laman web berikut nampak bermasaalah sikit, sila abaikan. Kadang-kadang, perkara begini susah nak dijangka😅

Kesimpulan

Hari ini, penjual sayur dan ikan di pasar pun memiliki akaun Google My Business. Kalau tidak, mereka tidak boleh menjual sayur & ikan mereka melalui Grab Mart. Anda bila lagi? Teruskan tekad anda untuk mempelajari sebanyak yang boleh mengenai SEO Tempatan. Jika anda ingin menceburi perniagaan e-dagang (dan kalau nak senang), biarlah pakar SEO (search engine optimisation) mengendalikan laman web anda. Opsyen ini mungkin mahal sedikit tetapi menjimatkan masa anda. Kami mempunyai kepakaran dalam bidang Pemasaran Internet merangkumi Kedai Atas Talian, Blog & Laman Web.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Open chat
1
Hello :-)